Home Q&A Situatie Israël en de grensgebieden bij Gaza, Syrië, Libanon, de Golan en Egypte

Q&A Annulering en Reis  d.d. 11 oktober 2023

Situatie Israël en de grensgebieden bij Gaza, Syrië, Libanon, de Golan en Egypte

    • Neem bij een aangepast reisadvies (code oranje of rood) altijd contact op met uw reisorganisatie of vliegmaatschappij;

    • Is uw reisorganisatie aangesloten bij de ANVR? Met ingang van 7 oktober j.l. is er een uitkeringsvatbare situatie vastgesteld voor de plaatsen in Israël die werden getroffen door molest (terroristische aanslagen).

Annuleringsverzekering

Ik wil annuleren vanwege de (dreigende) situatie in de omgeving van Israël. Kan ik een beroep doen op mijn annuleringsverzekering?
Nee, dit is niet verzekerd. Dit is geen geldige annuleringsreden. Tenzij u de dekking “Natuurramp of terrorisme” aanvullend heeft meeverzekerd.

Bent u niet verzekerd? Wij adviseren u contact op te nemen met uw reisorganisator, touroperator of vervoersmaatschappij. Is uw reisorganisator of touroperator bij de ANVR aangesloten? U heeft dan recht op een vergoeding vanuit het calamiteitenfonds.

Ik wil mijn reis tussentijds annuleren vanwege de (dreigende) situatie in de omgeving van Israël. Krijg ik de annuleringskosten vergoed?
Nee, u krijgt de annuleringskosten niet vergoed. Tenzij u de dekking “Natuurramp of terrorisme” aanvullend heeft meeverzekerd.

Ik kan de accommodatie niet meer bereiken vanwege de aangetaste infrastructuur.
Wij adviseren u contact op te nemen met uw reisorganisator of touroperator indien deze bij de ANVR is aangesloten. U heeft dan recht op een vergoeding vanuit het calamiteitenfonds. Deze oorzaak is geen verzekerde oorzaak volgens de annuleringsverzekering. Tenzij u de aanvullende dekking “Natuurramp of terrorisme” aanvullend heeft afgesloten. Dan is er wel dekking voor de annuleringskosten.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen negatief reisadvies (=code groen of geel) afgegeven voor het land/gebied waar ik naartoe wil gaan. Toch wil ik mijn vakantie afzeggen. Vallen deze kosten onder de dekking van de annuleringsverzekering?
Nee, dit is geen geldige annuleringsreden.

Ook indien er wel een negatief reisadvies geldt (code rood of oranje), is dit niet verzekerd en is het geen geldige annuleringsreden.

Wij adviseren u om contact op te nemen met de reisorganisator of touroperator. Soms kunt u omboeken naar een andere locatie of de reis geheel annuleren

Ik heb een reis geboekt die uit losse onderdelen bestaat (samengestelde reis). Door uitval van één van de vooraf in Nederland geboekte reisonderdelen kan ik geen gebruik meer maken van de overige geboekte reisonderdelen. Vallen deze kosten onder de dekking van de annuleringsverzekering?
Hebt u een annuleringsverzekering met de dekking “Samengestelde reis”? Dan bent u verzekerd tot maximaal de annuleringskosten van alle niet-gebruikte onderdelen. Dit geldt alleen als de vervoerder, verhuurder en/of reisorganisatie de kosten voor annulering niet vergoedt en niet voor vervanging kan zorgen.

Mijn geboekte reis kan niet doorgaan. Ik krijg een alternatieve reis (of accommodatie) aangeboden tegen extra kosten. Ben ik hiervoor verzekerd?

Dit is verzekerd op uw annuleringsverzekering als u de aanvullende dekking “Natuurramp of terrorisme” heeft meeverzekerd en u daardoor volledige annulering kunt voorkomen. De vergoeding is nooit meer dan de boekingskosten van uw oorspronkelijke reis. En wij vergoeden nooit meer dan de kosten van die u bij volledige annulering zou betalen.

Mijn reisorganisator zegt dat de reis doorgaat, maar vanwege de situatie anders dan gepland. Kan ik mijn annuleringsverzekering gebruiken?
Het aanpassen van uw reis door de reisorganisator is geen geldige annuleringsreden.

Let op! Als u zelf annuleert bij de reisorganisator, dan kunt u uw rechten verspelen. U kunt namelijk alleen in discussie over een overeenkomst die nog bestaat. Als u er niet uitkomt met de reisorganisatie dan kunt u zich richten tot de Geschillencommissie Reis.

Houdt er rekening mee dat er zal worden beoordeeld of de reisorganisatie in redelijkheid handelt gegeven de omstandigheden en dat de reisovereenkomst alleen verplichtingen met zich meebrengt ten aanzien van de geboekte onderdelen, zoals vervoer en verblijf. Dat het openbare leven er anders uitziet is geen grond om de levering van de reis ter discussie te stellen. Ook ten aanzien van aanpassingen aan uw vervoer of verblijf zal worden beoordeeld of er in redelijkheid van u verwacht mag worden dat u deze aanpassingen accepteert.

Ik heb een voucher ontvangen van mijn reisorganisatie, touroperator of vervoersmaatschappij. Maar ik wil graag mijn geld terug en niet een jaar hoeven te wachten. Is dit verzekerd?
Nee, dit is geen gedekte annuleringsreden. Uw reisorganisatie of vervoersmaatschappij is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de reis. Wij adviseren u om dit geval contact op te nemen met de organisatie van wie u de voucher heeft ontvangen.

Reisverzekering

Ik ben op vakantie in het getroffen gebied. Is er dekking op mijn kortlopende- of doorlopende reisverzekering?
U bent verzekerd voor de (redelijke en noodzakelijke) extra kosten van reis en verblijf. Bijvoorbeeld de vervoerskosten naar een ander verblijf of locatie. Of de extra kosten voor een ander verblijf.

Let op: de eventuele extra reis- en verblijfskosten worden vergoed tot een bepaald maximum (€450,- per verzekerde). Ook de extra kosten voor eventueel langer verblijf of terugkeer naar huis worden vergoed.

Dit geldt ook indien de extra reis- en/of verblijfskosten gemaakt worden in verband met eerder vertrek naar huis.

Neem altijd contact op met de Anker Alarm Service (+31 50 520 99 96).

Mijn bagage is verloren of beschadigd
Is uw bagage geheel of gedeeltelijk beschadigd geraakt? Dit is verzekerd, mits u de module (of dekking) Bagage heeft afgesloten. Kijk in de voorwaarden voor de geldende maximeringen.

Als ik wil reizen naar een land waarvoor een aangepast reisadvies (code oranje of rood) geldt, ben ik dan niet meer verzekerd?
Het reizen naar een land waarvoor een aangepast reisadvies geldt, raden wij ten zeerste af. Er is dan geen verzekeringsdekking meer.

Ben ik wel volledig verzekerd als er (nog) geen aangepast reisadvies geldt tijdens mijn vertrek?

Verandert het reisadvies pas na uw vertrek, danwel tijdens uw verblijf naar code oranje of rood? Dan behoudt u de verzekeringsdekking.

Belangrijke links

Reisadvies Israël | Ministerie van Buitenlandse Zaken (nederlandwereldwijd.nl)

Ik ben een reiziger – Calamiteitenfonds

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.